43. Tartu Maraton

Möödunud pühapäeval toimus 43. Tartu Maraton, kus oli ka spordiklubi ProRunner küllaltki arvukalt esindatud. Pika, 63 km distantsil oli meie liikmetest kõige kiirem Kristjan Sahtel, kelle lõpuajaks märgiti 4.06.14. Pikale distantsile startis 12 ja lühikesele 7 prorunnerit

 

Tulemused 63 kmKristjan Sahtel - diplom

 • 1057. Kristjan Sahtel – 4.06.14
 • 1286. Margus Mäll – 4.15.23
 • 1481. Mati Koppel – 4.23.28
 • 1482. Björn Puna – 4.23.31
 • 1917. Hanno Kindel – 4.39.41
 • 2778. Kaarel Piip – 5.12.20
 • 2856. Andrus Kukk – 5.15.22
 • 3639. (317) Reine Koppel – 5.52.09
 • 3765. (349) Helle Hallik – 6.00.00
 • 3967. (388) Tiina Säälik – 6.17.14
 • 3984. Veiko Luug – 6.18.10
 • 4126. (427) Merikene Annuk – 6.32.28

Guido Bergmann

 

Tulemused 31. km:

 • 97. Viljar Vallimäe – 2.15.00
 • 275. Robin Pedai – 2.37.32
 • 276. Martin Pedai – 2.37.33
 • 365. Guido Bergmann – 2.44.52
 • 443. Fred Sooläte – 2.50.53
 • 488. (113) Liis Põder – 2.54.09
 • 751. (229) Kristi Leping – 3.11.57

 

Viljari lugu suusamaratonist:

Suusamees ma kunagi olnud ei ole, kuigi suusad on mul siiski ka varem jalas olnud, algkoolis käisin isegi suusatrennis ja ülikooli ajal tuli ka veidi suusatada. Ühel õhtul helistas Martin ja ütles, et tal tuli hea mõte, et annab mulle suusavarustuse ja lähme sõidame Tartu maratonil lühikese distantsi läbi. Alguses arvasin, et teeb nalja! Peale telefonikõne lõppu mõtlesin, et ilmselt siiski ei hakka oma nina sinna toppima ja jään pigem enda liistude juurde. Läks natuke aega mööda ja mõtlesin, et mis seal ikka, teeme siis ära.

 

Nädal enne Tartu Maratoni sain suusavarustuse kätte ja esmaspäeva hommikul läksin Kuremaa suusaradadele katsetama, et mis sellest siis välja tuleb. Sõitsin 17 km ja veendusin, et ega ma väga hästi suusatada ikka ei oska, kuid saab hakkama. Teisel päeval läksin uuesti rajale ja sõitsin 13 km, tahtsin veidi pikemalt sõita, kuid muud kohustused vajasid tegemist ja sõit jäi üsna lühikeseks. Reede õhtul sain määritud suusad kätte ja laupäeva hommikul läksin proovima. See oli üsna jube kogemus, sõitsin kokku 4 km, suusad ei libisenud ja kogusid suure kihi lund alla. Võtsin ühel tõusul suusad alt ära ja hakkasin lund suusa alt ära võtma, midagi käepärast polnud, soojendasin ja mässasin seal kaua, lõpuks tõmbasin hammastega suusa puhtaks, võtsin kätte ja kõndisin läbi metsa suurema laskumise juurde. Panin suusad alla ja sõit võis jätkuda. Laskumise lõpuosas tulin klassika jäljest välja ja suusk oleks nagu naelaga maa külge löödud, peaaegu oleksin põõsaste vahele lennanud. Siis otsustasin, et siit tuleb nüüd kiiresti auto juurde tagasi saada. Helistasin kohe Eeri Vahtrale ja ütlesin, et suuskadega tuleb midagi teha – nendega ma starti küll minna ei saa. Eeri määris sel päeval Otepääl suuski ja ei jäänudki muud üle, kui Otepäält läbi käia.

 

Martin, Viljar, Robin ja Karre enne starti

Tartu Maraton 31 km start

Igatahes pühapäeval seisin Karre, Martini ja Robini kõrval Tartu maratoni 31. km stardis, ühe klubikaaslase naine oli väga vahvalt hommikul öelnud, et see on „mahlapakkide arvestus” mahlapakid või mitte, kuid mõtlesin ikkagi, et mida ma ometi siin teen. Peale starti läks muidugi kõik lõbusamaks, alguses ei saanud hästi liikuma ja tuli tõusudel üsna palju oodata, et kolonn liikuma hakkaks. Ilm oli väga mõnus, veidi tuuline oli, kuid see sõidu ajal ei härinud, pigem oli stardis tuule tõttu veidi jahe. Enne esimest toitlustuspunkti õnnestus kahel korral kukkuda ka. Kuna esimene toitlustuspunkt tuli nii kiiresti, siis otsustasin kohe, et sealt sõidan läbi ja midagi võtma ei hakka. Sõit oli iseenesest lahe, vaatasin kuidas teised sõidavad ja proovisin ka veidi erinevaid klassikatehnika liigutusi teha, kuid jäin endale siiski mingil hetkel kindlaks, et teen paaristõukeid edasi ja tõusudest jooksen üles. Väga ebaviisakalt trügida ei tahtnud, kuid tõusudel sain siiski kõige paremini teistest mööda. Nüüd näitasid sildid juba, et ka järgmine toitlustuspunkt on lähenemas. Otseselt mingit vajadust ei tundunud ja sõitsin sealt ka läbi. Raja lõpuosas oli tunda, et suusk enam nii hästi ei libise, kuid kuna kogemus puudub, siis väga suurt võrdlusmomenti ka polnud, et kui hästi või halvasti ta nüüd libisema peaks. Edasi ma igatahes liikusin. Kui vahepeal oli üsna hea sõita ja rajal väga massiliselt inimesi koos polnud, siis mingist hetkest oli rada pika distantsi sõitjaid ka täis. Ühel tõusul rühkis teiste seas ka üks mees, metsast leitud roigas käes, kuulsin, et üks suusakepp oli 15 km tagasi katki läinud. Lõpuks hakkasin „kohvipausi” punkti jõudma, kuid otsustasin ka sealt lihtsalt läbi sõita, sest lõpuni ei olnud tõesti enam palju jäänud. Mõned kilomeetrid veel ja jõudsingi juba tuttavale finishisirgele, mida senini ainult joostes olen läbinud. Lõpetasin oma esimese suusavõistluse ajaga 2.15.00 ja sain sellega 97.koha, kuigi sellel distantsil päris ametlikku võistlust ei peetud. Nüüd selleks talveks suusatamisest aitab ja pühapäeval on Tallinnas ees ootamas juba Nike Winter Xdream.

 

Viljar Vallimäe

 

Muidugi oli Tartu Maraton väga hästi korraldatud nagu kõik Klubi Tartu Maraton poolt korraldatavad võistlused. inimesed olid sõbralikud või vähemalt mulle küll paistis nii. Igatahes keegi suusakepiga mulle ei virutanud ja üle ka sõita ei tahtnud.

 

Igatahes nüüd soetan endale isikliku suusavarustuse ja kui järgmisel aastal lund jätkub tahaks ikkagi pika distantsi stardis olla.

 

Olge ikka spotlikud ja lahedad!

Kristi Leping

Liis Põder

Martin Pedai

Merikene Annuk

Robin Pedai

Tiina Säälik

Martin, Robin ja Karre Finishis

võistlejad ja taustajõud :)

 

TULEMUSED 63 KM

TULEMUSED 31 KM