Egle Villik võitis lumise Eskola jooksu

Egle Villik Eskola jooksu võidukarikaga.

Klubiliige Egle Villik võitis 19. jaanuaril Ida-Virumaal 12,4 km pikkuse Eskola jooksu, mille distants kulges paksus lumes kitsal rajal.

Algul ei teadnud Egle sellest jooksust midagi, aga kui ta sai meili Kaitseliidult, et on toimumas 21 km pikkune Eskola jooks ja ta võiks oma malevkonda esindama minna, pani ta nime kirja. Vaatamata sellele, et ei ole väljas joosta saanud sügisest saati korralikult. Päev enne jooksu tuli Eglele kiri, et distantsi lühendati 13 km peale.

Rada kergemaks ei tehtud meelega ega aetud lumest lahti. Nii tuli osalejatel ukerdada mööda hästi kitsast rööbast ja kuidagi püsti jääda. Kohati oli rada ka libe ja konarlik. “Kõrges lumes kitsas rada nõudis tasakaalu ja vajas tähelepanelikkust. Kiiret tempot aretada ei saanud. Keskmine tempo jäi 5.03 peale kilomeetri kohta. Lund sadas silma ja pulss tundus ikkagi kõrge , sest kätega vehkimine ja püsti püsimine nõudis oma energia,” rääkis Egle.

Tal õnnestus distantsi alguses teistel naistel eest ära joosta, taha vaadata kordagi ei õnnestunud. “Isegi kella ei saanud jälgida, sest pilk pidi pidevalt rajal olema. Jooksin suvetossudega ja see tegi olukorra veelgi libedamaks,” kirjeldas Egle rajaolusid. Tagasipöördel nägi ta, et järgmine naine on ohutus kauguses. “Möödumine teistest võistlejatest oli pea võimatu, mistõttu tuli palju püsida eesjooksjate tempos. Tänan kahte toredat härrat, kes üle õla vaadates astusid rajalt kõrvale ja lubasid mind ilusti mööda. Muidu tuli peaaegu põlvekõrgusesse lumme astuda, et teise rööpasse saada ja mööda minna,” meenutas Egle.

Viimased kilomeetrid tundusid talle ohtlikud, sest jalad olid libedusest ja sumpamisest väsinud ning komistamisi tuli palju ette. “Hoidsin tempot veidi tagasi, et midagi mitte ära nikastada. Tänu raskele rajale ei jooksnud ma ennast hingetuks,” ütles Egle, kes edestas finišis teist naist umbes viie minutiga. Iga osaleja sai osaljamedali ja pisikese auhinnakoti. Tulevikus tahab Egle ka originaalrada ehk 21 km joosta. “Loodetavasti saadakse selleks edaspidi luba. Hetkel hea tunne, et sain oma vormi ära testitud ja tundub, et võib võistlusrajale tagasi tulla sel hooajal,” arvas Egle.